maanantai 14. tammikuuta 2013

YouTuben ja GEMAn neuvottelut katkenneet Saksassa

YouTube on kaikkien tuntema yhteisöpalvelu, jonka sivuilta löytyy valtava määrä käyttäjien lataamaa musiikkia ja videoita. Joukossa on sekä tuottajien itse julkaisemia promoja että aineistoa, jonka julkaisemiseen ei ole hankittu asianmukaisia lupia. YouTube katsoo, että vastuu lupien hankkimisesta on aineiston tallentajilla, vaikka se itse myy mainostilaa aineiston yhteyteen.

GEMA on saksalaisten säveltäjien tekijänoikeusjärjestö, joka vastaa meidän Teostoamme. Järjestöllä oli aikaisemmin YouTuben kanssa sopimus säveltäjille maksettavista korvauksista, mutta se päättyi vuonna 2009. Sen jälkeen osapuolet ovat neuvotelleet GEMAn vaatimasta 1,6 miljoonan euron korvauksesta. Viime viikolla neuvottelut katkesivat, ja asian käsittely jatkuu oikeudessa.
Juttu on kieltämättä tulkinnanvarainen. Onko YouTube verkkolehteen verrattavissa oleva julkaisija, joka vastaa kaikesta sivuiltaan  löytyvästä sisällöstä? Vai onko se vain Elisaan verrattava verkkopalvelun tarjoaja, jonka velvollisuudet rajoittuvat lainvastaisen aineiston poistoon selvissä rikostapauksissa? Jos vastaus on jälkimmäinen, GEMAn  täytyy itse jäljittää henkilöt, jotka ovat syöttäneet YouTubeen suojattua musiikkia, ja lähettää heille lasku. Toinen mahdollisuus on, että GEMA lähettää säveltäjien nimissä YouTubelle listan kaikista teoksista, joihin ei ole hankittu asianmukaisia lupia, ja vaatii YouTubea poistamaan ne. YouTuben palvelu Saksassa kuihtuisi pian sen jälkeen.
Asian käsittely jatkuu nyt saksalaisessa tuomioistuimessa, joten odotamme lisää uutisia. GEMA on koonnut listan tuhannesta sävellyksestä, joka sen mukaan sisältää vain esimerkkejä luvattomasti julkaistusta aineistosta. GEMA vaatii lisäksi YouTubea poistamaan sivuiltaan kaikki maininnat, joiden se katsoo sisältävät vääriä väitteitä GEMAn vaatimuksista.
Mielenkiintoinen sivujuoni asiassa on, että tilanne kaikissa Euroopan maissa on samanlainen. YouTubessa on myös runsaasti suomalaista musiikkia, jonka käyttöön kukaan ei ole hankkinut lupaa. En kuitenkaan muista, että Teosto tai Tekijänoikeuden tiedotus- tai valvontakeskus olisivat hiiskuneet asiasta sanaakaan. Ehkä tämä on viisasta: annetaan Saksan ensin ratkaista asia, ja sovelletaan sitten tuloksia muihin maihin. Tähän saattaa kuitenkin mennä vuosia, ja siihen saakka epävarmuus jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti