torstai 14. maaliskuuta 2013

Piraatit eivät menestyneet ihmisoikeustuomioistuimessa

Fredrik Neij ja Peter Sunde Kolmisoppi ovat tunnetun Pirate Bay-sivuston perustajia. Kuten useimmat tietävät, heidät tuomittiin vuonna 2010 Svean hovioikeudessa tekijänoikeusrikoksista vankeusrangaistuksiin ja huomattaviin korvauksiin. Viime vuonna Ruotsin korkein oikeus hylkäsi heidän valituslupahakemuksensa, jonka jälkeen he veivät jutun Euroopan ihmisoikeus-tuomioistuimeen. Neij ja Kolmisoppi katsoivat, että tuomio rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklaa, joka koskee sananvapautta. Sopimuksen mukaan ”oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta”. Neij ja Kolmisoppi katsoivat, että heidät oli tuomittu siitä, että ulkopuoliset henkilöt olivat käyttäneet heidän palvelintaan tiedonvälitykseen.
 
Tuomioistuin otti argumentin vakavasti ja totesi, että Pirate Bayn toiminta oli 10. artiklan tarkoittamaa tietojen ja ajatusten levittämistä. Saman artiklan mukaan sananvapaudelle voidaan kuitenkin asettaa rajoituksia ”toisten henkilöiden oikeuksien turvaamiseksi” ja muista syistä. Neij ja Kolmisoppi oli tuomittu Ruotsin tekijänoikeuslain mukaan ja tuomio koski ainoastaan tekijänoikeuslain suojaamaan materiaalin luvatonta levittämistä. Tällä perusteella tuomioistuin piti tuomiota perusteltuna.
 
Tämä tuskin yllätti ketään. Merkittävää päätöksessä on kuitenkin, että tuomioistuimen mukaan tekijänoikeuksia ja sananvapautta on punnittava samalla vaa’alla. Jos Pirate Bayn tapauksessa ei olisi ollut kysymys kaupallisesta toiminnasta vaan poliittisesta debatista (”political expression and debate”), päätös olisi voinut olla toinen.
Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen (19.2.2013) englanninkielinen versio löytyy verkosta. Lehtitietojen mukaan Neij oleskelee nykyisin Laosissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti