keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Hyvitysmaksu ei muutu vuonna 2014

Olen tällä palstalla seurannut viime vuosina yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun kehitystä. Hyvitysmaksu peritään eräistä kopiointiin soveltuvista laitteista, esimerkiksi tallentavista digibokseista, korvauksena vahingosta, jota laitteiden käytön oletetaan aiheuttavan tekijöille ja tuottajille.
 
Oma kiinnostukseni aiheeseen on lähinnä teoreettista. Eräät oikeusoppineet ovat kuvanneet järjestelmää ”syvästi irrationaalisesti”, koska kopioinnista aiheutuvien hyötyjen ja haittojen arvioiminen on osoittautunut hankalaksi. Tekniikan kehityksen myötä on tullut vaikeaksi ratkaista, millaisista laitteista hyvitysmaksu tulisi periä. EU:n tuomioistuimessa on vireillä tätä koskevia oikeusjuttuja. Suomen kulttuuriministeriö on usean vuoden ajan luvannut järjestelmään pikaisia muutoksia ja teettänyt selvityksiä, jotka eivät ole johtaneet konkreettisiin tuloksiin.
Joulukuun 13. valtioneuvosto vahvisti asetuksen, jonka mukaan hyvitysmaksut säilyvät vuonna 2014 ennallaan. Maksuja peritään entiseen tapaan esimerkiksi mp3-soittimista ja digibokseista, mutta ei tietokoneista, tableteista tai matkapuhelimista, kuten on ehdotettu  – ei myöskään skannereista ja printtereistä, jotka eräissä EU-maissa kuuluvat maksun piiriin.
Nykyisessä tilanteessa hyvitysmaksun säilyttäminen ennallaan oli varmasti järkevä vaihtoehto. Kerätyt rahathan menevät sinänsä hyviin tarkoituksiin. Työryhmien asettaminen tuskin kuitenkaan johtaa mihinkään – tarvittaisiin uutta näkemystä. Ei pidä välttämättä vain vedota EU:n direktiiviin, koska sitäkin tullaan uudistamaan. Olisi hyvä, jos lopultakin päästäisiin arvioimaan myös kopioinnin taloudellisia vaikutuksia – tästä ei Suomessa ole tehty vakavasti otettavaa tutkimusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti