perjantai 2. marraskuuta 2012

Onko vitamiinipillereissä vitamiineja?


Viime viikon puheenaihe oli Itä-Suomen yliopiston vitamiinitutkimus. Julkisuuteen tuotujen tutkimustulosten mukaan osassa myynnissä olevista d-vitamiinivalmisteista oli huomattavasti vähemmän vitamiineja kuin tuoteselostuksessa annettiin ymmärtää. Huonoimmat tulokset saaneet valmisteet vedettiin pois apteekin hyllyiltä. Sitten valmistajat toivat esiin omia tutkimuksiaan, joiden mukaan tuotteissa olikin luvattu määrä vitamiinia. Tutkijoita uhattiin korvausvaatimuksella.
Viime torstaina (1.11.) TV1:ssä oli suuri vitamiinikeskustelu jossa tutkimuksen tehnyt biokemisti puolusti tuloksiaan. Tulokset olivat alustavia, eri menetelmillä voi saada erilaisia tuloksia, jatkoa seuraa. Valmistajien edustajat kritisoivat tutkijoita epätieteellisyydestä: tutkimusmenetelmät olivat vääriä, tuloksia ei ollut alistettu vertaisarviointiin eikä niitä julkaistu tieteellisessä aikakausjulkaisussa. Yliopisto ilmoitti tutkivansa jatkossa samoja valmisteita useammilla eri menetelmillä.

Keskustelun taustalla oli joitakin vuosia sitten toteutettu lainmuutos, jossa vitamiinivalmisteet muuttivat lääkevalmisteista elintarvikkeiksi. Viranomaiset eivät enää valvo tuotteita, vaan tuottajien itse odotetaan valvovat niiden tasoa. Hieno juttu, että jokin ulkopuolinen taso tekee vitamiinivalmisteista tutkimuksia. Se takaa, etteivät valmistajat lepsuile tulevaisuudessakaan.
En tiedä biokemiasta mitään, syön jatkossakin joka päivä kiltisti suositusten mukaisen määrän d-vitamiinia. Mutta tutkijana ihastuin suuresti keskusteluun. Näin asioiden pitääkin mennä. Asioita tutkitaan eri menetelmillä ja eri tutkijoiden tuloksia verrataan keskenään. Tuloksista vaaditaan vertaisarviointia; sen takuuna on esimerkiksi se, että tulokset on hyväksytty julkaistavaksi jossakin tieteellisessä aikakauslehdessä. Ei näyttäisi hyvältä, jos kaikki vitamiinipillereitä koskeva tieto olisi valmistajien itse julkaisemaa.

Tekijänoikeuden alallakin lainmuutoksia perustellaan usein tutkimuksilla. Suoja-aikojen pidennys, hyvitysmaksut ja piratismin vastainen lainsäädäntö ovat esimerkkejä uudistuksista, joita on perusteltu tutkimustuloksilla. Kuinka monet näistä on julkaistu vertaisarvioinnin jälkeen tieteellisissä julkaisuissa? En muista ainoatakaan. Tulokset voivat tästä huolimatta olla aivan oikeita, mutta olisin huomattavasti iloisempi, jos niille voitaisiin asettaa samat vaatimukset kuin d-vitamiinipitoisuuksia koskeville tutkimuksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti